Как да не попаднем на недобросъвестна заложна къща?

В настоящата статия ще се опитам да дам няколко професионални съвета за това как да не бъдем измамени когато прибегнем до услугите на заложна къща, с която не сме имали отношения преди. За съжаление в българската действителност нелегални заложни къщи и хора желаещи да извлекат дивиденти от трудното материално положение на една голяма част от съгражданите ни не липсват. За това и в настоящето изложение ще направим кратък списък с правила, които следва да спазват клиентите, за да не бъдат излъгани.

 

Съвет № 1 Всяка българска заложна къща трябва да притежава определен набор документи регламентирани от Наредбата за дейността на заложните къщи. На стената, на видно място следва да бъдат изложени следните копия от документи – удостоверение за администратор на лични данни, удостоверение за търговия с благородни метали, писмо за утвърдени правила срещу изпирането на пари, общи условия на заложната дейност – лихви, такси и срокове, методите на оценка и не на последно място работно време.

 

Съвет № 2. Внимателно четете договорът за залог сключен под формата на заложен билет особено в частта с просрочията, неустойките, лихвените проценти и такси за периодите след падежа. Повечето нормални и законни заложни къщи в условията на все по-голяма конкуренция  напълно са отменили всички подобни санкции по договорите.

 

Съвет № 3. В много от договорите на заложните къщи може да видите клауза, че в случай на обезценяване на лева спрямо еврото докато се в сила заложният билет, клиентът се задължава да плати на разликата във валутните курсове или пък фиксират сумата към курс, който е бил към съответна дата. Макар, че подобен подход е оправдан предвид риска от инфлация, клиентите трябва да са наясно, че поемат определени задължения, които при една неблагоприятна икономическа ситуация ще трябва да се изпълняват.

 

Съвет № 4. Обръщайте повишено внимание каква сума получавате. В някои заложи къщи на различни табели или реклами показват една сума, а в действителност клиентът получава по-малко. Класически лош пример в това отношение е табела на която е обявено, че се приема злато за залог на цена 40 лева за грам, а в същото време да се получат като заем 35 лева. По същество това е просто заблуждаваща реклама и ощетяване на клиентите.

 

Още статии по темата заложни къщи можете да откриете на сайта на Заложна къща Селина - гр. Пловдив на адрес - http://www.zkselina.com/





{START_COUNTER}