Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2010 10:04 - Заложните къщи и кризата
Автор: zkdoverie Категория: Бизнес   
Прочетен: 3317 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.09.2012 16:02


По цял свят в условията на финансова криза заложните къщи реализират растеж в оборотите, но очаквания край на кризата в началото на 2011 година ще сложи ли край на този внезапен просперитет или края за някои от малките играчи ще настъпи преди това?

Дали в условията на финансова криза е по-добре да бъдеш солов играч или голяма верига с всички предимства и недостатъци и на двете позиции?
Въпреки честите реклами от банките, за различни кредити , които се отпускат истината е, че кредитирането от тяхна страна е до такава степен свито, че реалността в момента в България е такава, че небанковите кредитни институции имат почти същия дял на кредитния пазар. Своето значимо място тук заемат и заложните къщи, за които няма официална статистика, колко са на брой, но неофициално броят им е между 1200 и 1500 за територията на цялата страна. Въпреки това организиранитe вериги с повече от 5 офиса се броят на пръсти.

Растежът в оборотите на заложните къщи се дължи основно на свитото кредитиране от страна на банките на първо място и на второ от необходимостта от свежи пари за бизнеса и домакинствата. Докато преди година никой не можеше да си представи, че клиент на заложна къща може да бъде например строителна компания, днес това е факт – в заложните къщи се залагат всякакви движими активи на дружества. Интересен аспект на кризата засягащ пряко заложните къщи и показващ, че те не остават назасегнати от случващото се около тях е драстичното свиване на лизингите. В момента за да бъде отпуснат лизинг процедурата е доста по-строга и изискванията са завишени, а клиентите, които имат възможност да ги потребяват са сравнително добре финансово обезпечени и е малко вероятно да прибягнат до услугите на заложна къща. От това съответно страдат както големите магазини за техника, така и веригите магазини за GSM апарати, самите клиенти, а и заложните къщи, които не получават в залог актуална нова техника, на която могат да дадат добра оценка за залог и съответно в случай, че тя изгори да я реализират на добра цена покриваща разходите и даваща печалба.

Въпреки, че основната клиентска маса са хората от условно наречената „средна” класа, се наблюдава изместване на фокуса към хората имали възможности да изтеглят значителен паричен ресурс преди финансовия катаклизъм и понастоящем поставени в обективна невъзможност да обслужват ипотечните си и бизнес кредити. Тези хора залагат обикновено движимости на стойност доста над средния размер кредит на заложна къща – 300 – 700 лева от типа на автомобили, произведения на изкуствата, бижута на стойност десетки хиляди лева. Тези хора обръщайки се към заложна къща търсят опита, репутацията, дискретността и възможността за договаряне на индивидуални благоприятни условия. На тези критерии отговарят много малко от участниците на пазара. Малките участници имат предимството да са по-гъвкави в това отношение, но е напълно възможно, да нямат финансовия ресурс да поемат такива клиенти. На другия полюс са големите вериги заложни къщи имащи парични възможности, но са прекалено тромави и стандартизирани, без възможност за индивидуално договаряне с клиентите.

Въпреки оптимистичните прогнози за растеж на икономиката ни лансирани от министър Дянков, сегментът от клиенти на заложни къщи, обърна ли се към тях поради невъзможност да обслужват кредитите си се увеличава, и само този, който успее да ги спечели, ще може да излезе от кризата не просто оцелял, но и пораснал. Те са неразработения и доскоро несъществуващ ресурс, който ще осигури просперитета на заложните къщи и до някаква степен ще ги реабилитира като институции осигурили финансови средства за стабилизиране на икономиката, когато банките са били извън играта............

Но да се върнем в началото на изложението – растеж на оборотите ................ всички собственици на заложни къщи са в еуфория..........., но това е едната страна на монетата. От другата са намаленото производство, голямата безработица, по-ниските доходи, по-малкото потребление ........... Да, раздадени са много повече пари като кредити, но вещите започват да горят поради неплатени лихви /основно перо формиращо печалбата/, изгорелите вещи стоят с месеци непродадени поради напалената покупателна способност въпреки изгодните цени, парите предназначени да работят и да реализират печалба стоят затворени по рафтовете във вид на бижута, техника, автомобили......... А идват все нови и нови клиенти, желаещи да превърнат движимото си имущество в пари и да увеличат полезността на вещите които понастоящем не са им необходими ............ Да спреш да кредитираш е равносилно на самоубийство, излезе ли ти име, че не можеш да покриеш нуждите на клиентите от пари ти си свършен. В този бизнес репутацията и стабилността са всичко! Невъзможността да се осигурят търсените пари ще пренасочи клиентите към заложните къщи със стабилно финансиране и да се възстанови първоначалната позиция и клиентско доверие ще бъде невъзможно на преситения пазар на кредитирането срещу залог. Съществувайки на ръба на ликвидността такива играчи не могат да предприемат стъпки към разширяване и им е съдено да останат дребни регионални фактори, които рано или късно ще бъдат изтласкани от пазара.

От кризата печелещи ще излязат единствено влезлите в нея с добър финансов резултат, изградена постоянна клиентела и осигурено финансиране, както и тези успели с достатъчно гъвкава политика да спечелят появилите се нови таргет групи клиенти. В края на 2010 година всички ще бъдат изправени пред изключително тежки и трудни времена. След края и на пазара ще останат само най-жизнеспособните участници, което ще има своето благоприятно влияние върху клиентите, тъй като те ще могат да разчитат на по-качествени услуги осигурявани от заложни къщи, с високи стандарти на обслужване на клиентите и репутация на партньор помогнал във финансово труден момент.

Лазар Белев



Тагове:   заложна къща,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zkdoverie
Категория: Бизнес
Прочетен: 89603
Постинги: 13
Коментари: 3
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930