Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2010 12:18 - Заложните къщи и наредбата за дейността им
Автор: zkdoverie Категория: Бизнес   
Прочетен: 2873 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.09.2012 15:58


От септември 2009г. влезе в сила Наредбата за дейността на заложните къщи. Какво се промени или по скоро какво не се промени за заложните къщи 7 месеца по-късно?

Целта на наредбата, продиктувана не на последно място от обществения натиск, беше да се сложи ред в дейността на тези кредитни институции, които до този момент работеха в една сива зона без да могат да бъдат контролирани и задължавани да спазват каквито и да е правила. Под натискът на общественото мнение и пресата, постарали са да раздухат масова истерия относно това как заложните къщи са места, в които срещу малък заем и ипотека всеки може да загуби недвижимия си имот, правителството се видя принудено да отговори с една набързо скалъпена и несъвършена наредба. Главен недостатък на наредбата беше това, че при написването и не бяха взети предвид спецификите на този вид дейност и целият дух на нормативния акт беше опорочен от това, че е писан без задълбочено познаване на процедурите на работа. В почти цялата наредба в сегашния и вид прозира кабинетното и чисто теоретично излагане на правила без съобразяване с действителността. Но дори това, че е писана от кабинетни „законотворци” непознаващи в действителност обществените отношения, които следва да се регулират с тази наредба не е най-големият и проблем.

Истинските цели на Наредбата за дейността на заложните къщи бяха да се въведе единна регулация, да се създадат условия за конкурентна равнопоставеност, да се преустановят измамите на частните некоректни лихвари и да се създаде система за контрол и отчетност изкарвайки този бизнес на светло. Бяха ли постигнати тези цели? Категорично не!

Във всеки град от страната ни все още на рекламните табели пред много заложни къщи може да се види, че се отпускат заеми срещу недвижими имоти, въпреки строгата и изрична разпоредба на чл. 1 ал. 3 забраняваща подобен залог. И това не се дължи на стари рекламни материали, а чисто и просто на това, че всеки решил да запази тази част от дейността си е твърдо убеден в неефективността на системата за контрол върху заложните къщи и в пълната си безнаказаност и безсилието на контролиращите органи. Създаде се ситуация, че решилите да бъдат коректни и да работят на светло се оказаха в неравнопоставено конкурентно положение спрямо останалите в сивия сектор, именно поради направените инвестиции за да отговорят на изискванията на наредбата и предвид желанието си да спазват забраните за залог на определени категории вещи – недвижими имоти, паметници на културата и т.н.

Една от основните цели – да се преустанови залагането в заложните къщи на крадени стоки, от което и самите заложни къщи нямат интерес, се оказа също неефективно. Заложеният в наредбата механизъм с воденето на регистри за залагащите и купуващите от заложни къщи просто в 80% от заложните къщи не се изпълнява, с което се осуетява каквото и да е проследяване на крадена вещи и доказване на евентуално престъпление. Основната причина този механизъм да не работи ефективно е не само това, че контролиращите органи не са наясно точно какво да проверяват, но и кой точно трябва да проверя това – Комисията за защита на потребителите или органите на МВР, които са натоварено да следят за спазването на наредбата.

Всеизвестен факт в средите на заложните къщи е, че счетоводно при липса на софтуер, при липса или неползване на касови апарати, при тоталното неспазване на каквито и да е форми на явно счетоводство установяването на оборотите на заложните къщи и съответното им облагане с данъци и излизането им на светло просто не може да случи. А така работят поне половината от участниците на пазара на кредитирането срещу залог. Това са същите тези заложни къщи, които извършват измамите с имоти, не работят по установените от закона правила и създават лош имидж на цяла един бранш от икономиката, който в настоящия момент има все по голямо значение за вкарването на свежи пари в стопанския оборот, превръщайки вещите с малка полезност за собственика си в оборотен капитал.

Лазар Белев

   



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zkdoverie
Категория: Бизнес
Прочетен: 88760
Постинги: 13
Коментари: 3
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031