Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 10:28 - Често задавани въпроси за заложните къщи
Автор: zkdoverie Категория: Бизнес   
Прочетен: 4889 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.09.2012 15:57


КАК РАБОТИ ЗАЛОЖНАТА КЪЩА?

Заложната къща заема пари срещу залог в нейна полза на злато, бижута, черна и бяла техника, музикални и строителни инструменти и много други стоки имащи пазарна стойност. Спецификата на залаганите вещи е такава, че те трябва да бъдат движими, да запазват определен период от време стойността си и да са лесни за съхранение. Имено по тази причина голяма част от заложните къщи предпочитат да работят основно с бижутерия. Заемите предлагани от заложните къщи обикновено са в предела 20 – 500 лв., като таван няма. Горната граница се определя от стойността на залагатното движимо имущество. Средния срок на заема е 30 дни, като някои заложни къщи предлагат и по-малки срокове. Лихвените проценти също варират в широки граници в зависимост от стойността на залога и срока. В случай, че клиентът няма възможност да заплати главницата по дълга + дължимите лихви и такси той има опция да заплати замо лихвата и таксите и договорът му да бъде удължен с нов срок.

ЗАЩО НЯКОЙ БИ ОТИШЪЛ В ЗАЛОЖНА КЪЩА ЗА ДА ПОЛУЧИ КРЕДИТ?

Заложните къщи предлагат на потребителите бърз, удобен и дискретен начин да получат пари. Невъзможността да бъдат върнати заетите пари не води до каквито и да е правни поледици или наказателни лихви. Спестява се неудобството за необходимите в кратксрочен план средства да се търси помощ от близки или приятели и съответно усложняването на междуличностните отношения при непредвидени обстоятелства затрудняващи връщането на кредита.

КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА В СЛУЧАЙ НА НЕВРЪЩАНЕ НА КРЕДИТА?

След неплащане на главницата и дължмата лихва в уговорения между страните срок, заложната къща добива правото да продаде заложената вещ и да се удовлетвори от цената при продажбата, с което отношенияа между заложната къща и залогодателя са уредени. В случай, че заложната къща продаде вещ за цена по-висока от общата сума на главницата и дължимите лихви и такси тя дължи според българското законодателство на залогодателя разликата.

ЧЕСТО ЛИ ЗАЛОЖЕНИТЕ СТОКИ „ИЗГАРЯТ”?

Над 15-годишната ни практика в областта на кредитирането срещу залог показва, че в 80% от случаите стоките се вземат обратно. Клиентите на заложните къщи обикновено са едни и същи и получилия веднъж лесен и бърз достъп до финансиране обикновено става клиент отново. Единствено от клиентът зависи дали заложената вещ ще бъде получена от него обратно или не. Във връзка с това следва да се има предвид, че лошия имидж на заложните къщи се дължи предимно на изразени негативни мнения от клиенти получили кредит срещу залог, но в следствие на субективни причини лежащи в самия клиент, довели до невъзможност да върне заетата сума, вещта му е послужила за удовлетворяване на кредитиращата заложна къща.

НЕ СА ЛИ ПРЕКАЛЕНО ВИСОКИ ЛИХВИТЕ В ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно, но определено предвид удобството, бързината и дискретността, която се получава ставките не са високи. Клиентите виждат само външната страна на бизнеса и не вземат предвид направените разходи за съхранение, складова площ, наеми на търговски помещения, направени инвестиции за сигурност гарантиращи, че вещта се пази добре, разходите за обучен персонал, способен да оцени огромното многообразие от залагани вещи. За разлика от други кредитиращи институции в договорите на заложните къкщи няма скрити такси и комисионни. 15 -20 % невръщащи кредитите си клиенти блокират паричен ресурс до продажбата на заложената вещ, която може да се състои и след месеци, това води до превръщането на заложните къщи в оказиони и нужда от допълнителна търговска площ, която допълнително оскъпява услугата.

КАК МОГА ДА БЪДА СИГУРЕН, ЧЕ ЗАКУПУВАНАТА ОТ МЕН ОТ ЗАЛОЖНА КЪЩА ВЕЩ НЕ Е КРАДЕНА?

Съвсем необосновано след хората битува мнението, че заложните къщи са едва ли не депа за освобождаване от крадена стока. Съгласно българскто законодателство всеки заложил каквато и да е вещ се описва в заложния билет подробно с данните си по лична карта, заложената вещ с марка, модел, сериен № и т.н. Един подобен писмен документ сам по себе си е като самопризнание, което може и се ползва в съда като доказателство. Това възпира престъпниците да залагат крадени вещи и те обикновено се реализират на други места. Самите собственици на заложни къщи нямат дори минимален интерес в тях да бъде открито крадено имущество защото така страда не само доброто има на заложната къща, но също така и иззетите от полицията вещи реализират загуба, която за да бъде възвърната налага водене на съдебни дела от страна на заложната къща към недобросъвестния залогодател. Това води до допълнителни разходи и именно поради тази причина вероятността в заложна къща да попадне придбита по престъпен начин вещ е изключително малка.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЗАКУПУВАНЕ ОТ ЗАЛОЖНА КЪЩА И ОТ МАГАЗИН?

Основно цената! Заложните къщи могат да ви предложат стоката от която се нуждаете на цена а от 1/3 до 1/2 от зената на дребно в магазин. Възможно е да закупите дори чисто нови вещи на изключително изгодна цена. Вещта закупена от заложна къща е проверена от квалифициран персонал с широк профил на компетентност, което дава в известна степен сигурност при покупката. Все пак не следва да се забравя, че вещите са втора употреба с неясно какъв остатъчен ресурс, но в 90 % от случаите получавате толкова колкото и плащате. Въпреки това правата ви на потребител са гарантирани от ЗЗП и в случай, че некоректна заложна къща не се съобрази с тях можете да се обърнете към Комисията за защита на потребителите.

ИНДУСТРИЯ ЗА „КРИЗИСНИ ВРЕМЕНА” ЛИ СА ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ?

Криза в останалите сектори на икономиката не може да не се отрази и върху бизнесът на заложните къщи. Тези институции функционират далеч по-добре когато времената са сдобри за всички. Достъпът до лизинги и банково кредитиране способства клиентите по-лесно да погасяват вноските си в заложните къщи, а също и да пазаруват „изгорелите” стоки, като по този начин осигуряват по-бърз оборот на средства осигуряващи финансова стабилност на къщата. В кризата ниските цени на дребно принуждават заложните къщи също да дават по-ниски оценки и съответно да намалят печалбата си. Също така липсата на нови и актуални залагани вещи, което е неминуем резултат от намаленото предлагане на лизинги и потребителски кредити, не може да подмине и бранша на заложните къщи.

ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ ЗА БЕЗИМОТНИ И „ПРОПАДНАЛИ” ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩЕСТВОТО ЛИ СА?

Категорично не! Никой бизнес не би могъл да се изгради около такива хора. Те не притежават необходимото обезпечение за да получат кредит срещу залог. Типичните клиенти на заложната къща са от средната класа, живее в радиус от два километра от заложната къща, без да има предимство по полов признак – поравно залагат и мъже и жени, нуждаещ се от краткосрочен заем поради внезапно възникнала напредвидена нужда – медицинско лечение или ремонт на кола например. Съществуват два типа клиенти на заложните къщи – водените от необходимостта и т.нар „ловци на възможности” посещаващи заложните къщи в търсене на добра оферта. Бихме могли да обобщим, че клиентите на заложни къщи идват от всички сфери на обществото, и повечето клиенти по правило повторно ползват услугите на заложните къщи.

Лазар Белев


 


Тагове:   заложна къща,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zkdoverie
Категория: Бизнес
Прочетен: 89333
Постинги: 13
Коментари: 3
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930