Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2010 16:51 - Заложните къщи в Китай
Автор: zkdoverie Категория: История   
Прочетен: 3057 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 26.09.2012 15:59


Традицията на кредитирането срещу залог датира в Поднебесната империя от над 3000 години, за което свидетелстват и открити археологически източници. Специфичното при развитието на бизнеса със заложни къщи в Китай през този толкова дълъг исторически период е, че във всеки момент от съществуването си той е бил подложен на строга държавна регулация. Това продължава от времето на първия император, през Монголското нашествие, колониалното влияние чак до днешен комунистически Китай. И докато понятието „заложна къща” е било несъвместимо с марксистката доктрина в КНР, то в намиращата се под британски контрол колония Хонг Конг, нещата за заложните къщи са се развивали съгласно тридесет вековната традицията. Въпреки връщането на Хонг Конг на Китай на теритрията на бившата колония продължават успешно да развиват бизнес стотици заложни къщи. Въпреки голямото сходство в бизнеса на кредитиране срещу залог навсякъде по света, хонконгските заложни къщи имат своя уникален почерк и самобитност, които ги отличават от останалите им колеги.

image

Докато в Европа и двете Америки като общоприет символ на заложните къщи са признати трите златни топки свързани към единен център, заложните къщи в Китай от незапомнени времена използват стилизиран прилеп сграбчил монета. Според китайските традиции и вярвания прилепът е символ на щастието, защото самото му име на китайски „Биенфу” звучи по същи начин на китайски като „Фу” – щастие. Прилепът сграбчил китайска бронзова монета с дупка в средата се тълкува като „щастието вече се вижда“. Когато прилепът е червен, както се изобразява обикновено на заложните къщи, това се възприема като символ на голямо щастие, предвид факта, че в китайската символика червения цвят означава щастие, топлина, нещо добро.

Друга специфика на заложните къщи в Китай е самотото оформление на помещението, в което се приемат клиентите. Обикновено рафтът, на който се приема стоката е разположен под прав ъгъл срямо входа. По този начин заложните къщи в съзвучие с учението Фън Шуй предпазват щастието и късмета, както и добрата енергия да „избягат” през вратата. Друго проявление на Фън Шуй е, че самия тезгях за приемане на стока е на доста по-високо отколкото в европейските и американските заложни къщи, както и решетъчния параван между комисионера и клиента. При такава конструкция на клиента му се налага да вдигне високо ръце за да подаде залаганата вещ. Според вярванията това се прави за да може ако вещта носи някаква негативна енергия тя да се оттече надолу и да бъде предадена чиста на заложната къща. Същото предназначение има и решетъчния екран. Все пак доста от служителите на заложни къщи в Китай отдавна са прозряли, че въпреки фъншуй аспекта подобна мебелировка има и своето практическо значение. От една страна е много по-трудно да бъде нападнат служителя зад гишето, а решетъчния екран освен защитната си функция гарантира и известна дискретност, както и създава психологически конмфорт на клиента, че не е оглеждан и няма от какво да се срамува посещавайки заложната къща.

Заложните къщи в Хонг Конг продължават успешно да се развиват, като много от собствениците им утвърждават, че през 2008 и 2009 година основният акцент на залозите се изместил от електрониката и бижутата към недвижимите имоти. Заелите ипотечин заеми ,виждайки настъпилия срив на цените, оставят ипотеките си необслужвани и предпочитат да заемат пари за друго жилище, което ще им излезе по-евтино, от заложна къща срещу ипотека, предвид влошеното си кредитно досие пред банките. Това е практика непозната, а от 2009 година и забранена законово на българските заложни къщи.
Предвижданията са, че с времето предвид смекчаването на курса от партийното ръководство в Китайската народна република заложните къщи ще получат своето развитие и в останалите части на страната.

 


Тагове:   Китай,


Гласувай:
2



1. mirogankov - това бе интересен и занимателен материал!
06.12.2010 14:59
Браво!
цитирай
2. zkdoverie - :)
08.12.2010 10:23
Благодаря, това е първата статия от една планирана отдавна поредица за заложните къщи по света :) Надявам се скоро да има продължение ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zkdoverie
Категория: Бизнес
Прочетен: 89601
Постинги: 13
Коментари: 3
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930