сряда, 21 март 2012 г.

Къде да продадем счупените си златни бижута?

Колкото и внимателно да се отнасяме към своите златни бижута те рано или късно могат да се счупят. Понякога те могат да бъдат поправени, а в други не или пък възстановяването им ще изисква необосновано голяма сума. Тогава възниква въпросът какво да правим със смачканите и счупените златни бижута. Разбира се можем да ги оставим да отлежават в някой шкаф или да постъпим много по.-целесъобразно продавайки ги като злато за скрап или употребявания на жаргон у нас израз - „злато за материал”.

Практиката показва, че най-често поврежданите бижута от злато са тънките златни верижки, пръстените и колиетата, като при последните почти всяка повреда е невъзстановима. Много често отивайки да продадат своите счупени златни бижута хората разчитат, че ще получат цена, близка до тази, на която са ги купили. В действителност нещата не стоят така. Цената на новите бижута освен цената на вложения в тях материал включва и добавка труд, но когато решите да продавате същите като скрап търговецът ще оценява само златото като материал.

Ако повреденото златно бижу е от няколко грама не е проблем да бъде продадено където и да е, но ако имате по-тежко от порядъка на няколко десетки грама златно украшение, ще трябва хубаво да премислите и прецените възможностите, за да получите най-добрата цена. Ако спешно ви трябват пари можете максимално бързо да продадете вашето счупено златно бижу на почти всеки търговец, но ако не бързате толкова моят съвет е да претеглите плюсовете и минусите на достъпните алтернативи за продажба на злато.

Най – бързият начин да получите добри пари за вашите счупени златни бижута е да се обърнете към заложна къща. Но за да получите най-добрата цена ще трябва да се обърнете към големите вериги от типа на Заложни къщи Селина, които имат интернет  страници с котировки и клиентът предварително знае какво може да очаква като цена. Малките заложни къщи не са препоръчителен вариант за оставянето на каквото и да е камо ли пък злато, още повече, че те не могат да си позволят да предлагат по-добри цени от тези на големите. Освен това опасността да станете жертва на измама в тях е доста голяма. Имайте предвид, че и в заложните къщи за количество можете да се договаряте и да получите наистина най-добрата оферта.

Друга възможност са банките, но от тях само една изкупува  счупени златни бижута, при това на не толкова добри цени като в големите заложни къщи, а освен това продажбата е свързана с неудобства като пътуване и бюрокрация.

Сходно с банките е и положените със златарските ателиета и ювелирни магазини. Цената отново гарантирано ще бъде с между 2 и 5 лева на грам по-ниска от тази на заложните къщи а при 10 грама повредени златни бижута клиентът може да получи между 20 и 50 лева по –малко за тях, което на днешно време е една не малка сума.

Последния вариант е да се обърнете към фирмите специализирани в търговия със злато. При тях цените, на които ще изкупят вашите счупени златни бижута ще бъдат изключително сходни с тези на големите вериги заложни къщи, но имат недостатъка, че са със слабо развита клонова мрежа и ако ще трябва да губите време и пари в пътуване до тяхното представителство накрая ще се окаже, че е било по-изгодно да се обърнете към близката до вас заложна къща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар